Owner
City of Boulder
Architect
Vernon Seieroe Architect
Location
Boulder, CO
Project Size
92,000 sf
Delivery
CM/GC
Core Market

This 92,000 sf phased addition/ renovation includes renovation of a 225-seat auditorium and the Channel 28 studio/ control room; a semi-circular glass and sandstone addition that doubled the size of the complex; and extensive site improvements requiring significant environmental sensitivity to the neighboring Boulder Creek. The new library structure connects the existing south wing via an indoor bridge and extends to Arapahoe Avenue. The indoor bridge straddles Boulder Creek and a pedestrian/bike path which stretches west all the way to Boulder Canyon.

This 1992 project included ahead-of-its-time sustainble and envirnomental features such as high efficiency insulation, glazing, electric lighting, mechanical system and controls, glazing tuned by function and orientation; aggressive daylighting with time-controlled, occupant-initiated lighting; direct/ indirect evaporative cooling system, and advanced energy management and control system.

Construction included phased occupancy, with the addition completed first. Once the library services were moved into the new annex, work on the existing structure commenced.

Awards

Associated Builders and Contractors' 1992 first place National Excellence in Construction "Eagle" award

Core Market